Naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne krijgen we veel vraag naar het al dan niet preventief innemen van jodiumtabletten. De overheid raadt momenteel het preventief innemen van jodium niet aan. De kwetsbare groepen (zoals hieronder beschreven) kunnen hun gratis dosis jodiumtabletten gaan afhalen bij de apotheek. Hieronder nog wat info omtrent de jodiumtabletten:

 

 

Waarom jodiumtabletten innemen?

Bij een radioactieve uitstoot, kan je lichaam het radioactief jodium waaraan je op dat moment bent blootgesteld opnemen en opstapelen in je schildklier. Hierdoor neemt het risico op schildklierkanker toe, zeker bij kinderen.

Door op het juiste moment een grote hoeveelheid natuurlijk jodium (jodiumtabletten) in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier geen onstabiel, radioactief jodium meer kan opnemen. Zo blijft je schildklier beschermd. Het teveel aan jodium (niet-radioactief en radioactief) plas je snel uit.

 

Voor wie?

Je mag radioactief jodium nooit op eigen initiatief innemen.

In België raden we de meest kwetsbare groepen aan om gratis jodiumtabletten te halen bij de apotheek:

  • kinderen (<18 jaar)
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen die borstvoeding geven
  • collectiviteiten waar jonge kinderen aanwezig zijn (kinderdagverblijven, kleuterscholen, lagere en middelbare scholen)

 

Voor volwassenen ouder dan 40 jaar is het minder aangewezen om jodiumtabletten te nemen, omdat:

  • Het risico op schildklierkanker verkleint naarmate je ouder wordt. 
  • Bij personen ouder dan 40 de werking van de schildklier vaak ontregeld is, zeker in regio's die arm zijn aan jodium, zoals België. Het risico op ongewenste bijwerkingen als je jodiumtabletten neemt is dan hoger (waaronder hartproblemen)

Bron: https://www.nucleairrisico.be/articles-iodine