De zon is terug van de partij! Voldoende blootstelling aan de zon biedt een aantal positieve effecten op de gezondheid, denk maar aan de aanmaak van vitamine D3.

Helaas brengt de UV straling van de zon ook een aantal schadelijke effecten met zich mee zoals huidkanker. Huidkanker neemt fors toe in België. Meer dan 90 % van de gevallen is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV stralen. Daarom lanceert het agentschap Zorg en Gezondheid de smeerweer-campagne.

Wanneer is het smeerweer?

Smeerweer is gelinkt aan de UV-index, zoals die wordt aangeduid door het KMI. Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is dan 3 is het smeerweer. Als dat het geval is, is het belangrijk dat we ons beschermen tegen schadelijke UV-straling, zelfs op momenten wanneer de zon op het eerste zicht niet hard lijkt te schijnen.

Wat te doen bij smeerweer?

Om verstandig om te gaan met UV-stralen zijn de 3 volgende tips belangrijk:

  1. Zon weren: Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling, meestal tussen 11 en 15u. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door o.a. water, zand of sneeuw.
  2. Kleren: Bedek de huid met kleding die armen en benen bedekt, zet een petje/hoed met brede rand en zonnebril op met UV-werende glazen om je gezicht en hals in de schaduw te houden.
  3. Smeren: Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk zonnecrème met ten minste een SPF 30 op de huid en herhaal dit elke 2-3 uur. Deze drie handelingen zijn terug te vinden op alle campagnemateriaal met de volgende oproep: ‘Zon weren, kleren, smeren!’

 

UV index op je smartphone

Wil je weten welke waarde de UV-index vandaag heeft? Download dan snel de UV-index applicatie op je smartphone.

Play store (Android)

https://play.google.com/store/apps/details?id=au.org.cancervic.globaluv&hl=en&gl=US

Apple store (iPhone):

https://apps.apple.com/lu/app/sunsmart-global-uv/id1571645042?l