Een tekenbeet voel je vaak niet, toch kan je ziek worden. Volg daarom volgende stappen:

 1. Controleren

Een teek kruipt op je lichaam én onder je kleren op zoek naar een warm plekje. Dat kan overal op je lichaam zijn. Controleer je dus ook overal!  Niet enkel je armen, benen, borstkas en buik, maar ook

  • Hoofd
  • Haarlijn
  • Achter de oren
  • Oksels
  • Navel
  • Liesstreek
  • Bilnaad
  • Knieholte
  • Tussen de tenen

Laat anderen je helpen of gebruik een spiegel.

2. Verwijderen

Een teek verwijderen kan op verschillende manieren. Smeer geen producten op de teek en verwijder de teek rustig en in één beweging. Meer info over hoe je dat best doet zie je op:

https://tekenbeten.be/teek-veilig-verwijderen

Een tekenverwijderaar kan je kopen in sommige grootwarenhuizen, bij de apotheek, bij een drogist of online bestellen.  De prijs schommelt tussen € 2 en € 13 euro per verwijderaar.

Het is niet erg als een stukje van de teek blijft vasthaken in je huid. De bacterie wordt zo niet doorgegeven. Het kan wel een kleine infectie veroorzaken. Verzorg dan het wondje dus.  Maak het indien nodig proper met water en zeep.

3. Opvolgen

Volg een maand lang de symptomen op. Ga naar de huisartsen als je symptomen opmerkt:

  • Een rode vlek rond de plaats van de tekenbeet, die groter wordt
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Koorts

Welke ziektes kan je krijgen na een tekenbeet

1. Ziekte van Lyme

De bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt wordt meestal vastgehouden in de darmen van de teek.  De bacterie zal, nadat de teek je gebeten heeft, verhuizen naar de speekselklieren.  Dit zal enkele uren tot dagen duren.  Pas vanaf het moment dat de bacterie in de speekselklieren zit, kan hij worden overgedragen op diegene die gebeten is.  Héél soms zit de bacterie al in de speekselklieren wanneer de teek je bijt.  

Het is moeilijk om exact te weten wanneer de bacterie overgaat van de teek naar diegene die gebeten is.  Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat dit uiterst zelden direct gebeurt en dat er meestal meer dan 12u overheen gaat voor de bacterie overgaat.

Daarom adviseren we om steeds 's avonds te controleren nadat je in de natuur bent geweest en de teek te verwijderen.  Zo ben je meestal op tijd om een besmetting met deze bacterie te voorkomen.  Natuurlijk ben je nooit helemaal zeker.  Daarom vragen we om toch op de symptomen te letten na elke tekenbeet.  Ga naar de huisarts wanneer er symptomen verschijnen. De ziekte van Lyme kan je behandelen met antibiotica.

Tegen de ziekte van Lyme bestaat geen vaccinatie. Daarom is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. 

 

2. Tekenencefalitis (in risicogebieden)

Tekenencefalitis (TBE) (hersenvliesontsteking) is een virusinfectie die door teken overgedragen wordt. 

De besmetting vindt direct na de beet plaats. Daarom voorkomt het snel verwijderen van teken de infectie niet.  
Ziektesymptomen (koorts, vermoeidheid, hoofdpijn) kunnen 3 tot 28 dagen na de besmetting optreden.
De ziekte verloopt meestal mild. Soms ontstaan er neurologische verschijnselen die tot blijvende restletsels of zelfs tot de dood kunnen leiden.

Hiervoor is wel een goed en veilig vaccin beschikbaar*. Het is echter enkel nuttig als u reist naar een gebied waar er verhoogd risico is op tekenencefalitis. U kan dit nagaan op de website van tropische geneeskunde: https://www.wanda.be/nl/

*Momenteel is dit vaccin niet leverbaar in de apotheek, dit owv de grote vraag. Verwacht wordt dat het vaccin in augustus terug beschikbaar is.

Meer info vind je op https://tekenbeten.be/